• Home
  • Nieuws
  • BHV voor zorginstellingen, waar moet je specifiek op letten?

BHV in de zorg

Werk jij in een zorginstelling en weet je wat je moet doen in geval van calamiteiten? Zijn alle medewerkers op de hoogte van de risico’s, van de zelfredzaamheid van patiënten en zijn er op ieder moment voldoende BHV’ers aanwezig? Het zijn enkele onderwerpen die uitgebreid aan bod kunnen komen tijdens een incompany BHV-training. Deze wordt geheel afgestemd op de woon- en werksituatie in de zorginstelling en bevat naast reguliere BHV-bekwaamheid ook theorie en praktijksituaties voor de zorg. We raden aan om met het gehele team regelmatig te trainen, zodat iedere zorgmedewerker op de hoogte is van de gevaren en risico’s op de zorglocatie. Een goed georganiseerd BHV-plan is van levensbelang voor zorginstellingen.
 

Een BHV incompany training bij jouw zorginstelling

De lestijden, de locatie en de data van Incompany trainingen bepaal je zelf. Tevens kan SBN het totale veiligheidsconcept van jouw bedrijf met je doorlichten en je hierin adviseren. Wil je meer weten? Bel dan met onze afdeling Incompany op telefoonnummer 0162-466055. Je kunt ook direct een offerte aanvragen via onderstaande button.

Wat is belangrijk voor BHV in zorginstellingen?

De Risico Inventarisatie & Evaluatie is voor zorginstellingen van cruciaal belang. Dit gaat niet alleen om de risico’s die patiënten lopen en het tijdig kunnen ontruimen, maar ook de bouwkundige en technische aspecten. Denk aan de blusinstallatie, zelfsluitende deuren, het afsluiten van compartimenten en een brandwerend interieur.
 

Waar moet ik aan denken bij BHV voor zorginstellingen?

Voor BHV’ers in zorginstellingen raden we aan om met het gehele zorgteam een incompany training te volgen. De training wordt zo afgestemd op de specifieke locatie, patiënten en omstandigheden. Door regelmatig met elkaar calamiteiten te trainen, zijn er altijd – dag en nacht – bekwame BHV’ers aanwezig met kennis van de gevaren en handelingen.
 

Wat is het verschil tussen een gewone BHV cursus en incompany training?

Het voldoen aan de basis wet- en regelgeving omtrent bedrijfsveiligheid is voor een zorginstelling niet genoeg. Naast het direct en adequaat reageren in noodsituaties, het verlenen van eerste hulp en brandbestrijding, vereist het ontruimen van een zorginstelling een maatwerk aanpak.

In de training focussen we ons vooral op het voorkomen en oefenen van brand en ontruiming. Welke groepen patiënten zijn aanwezig, zijn zij (gedeeltelijk) zelfredzaam of niet en met welke handelingen beperk je de brand- en rookontwikkeling? Met een goed preventiebeleid en kennis van het gebouw en de installaties, kan een branduitbraak worden voorkomen of vertraagd.
 

BHV-certificaat als ZZP’er in de zorg

Een BHV certificaat is voor ZZP’ers in de zorg niet verplicht. Toch is het interessant om ook als ZZP’er in de zorg een BHV cursus te volgen. Bij veel zorginstellingen wordt specifiek gevraagd naar ZZP’ers die al in het bezit zijn van een BHV certificaat. Onze cursussen zijn erkend door het NIBHV en cursisten ontvangen naast het BHV diploma ook de NIBHV certificaten Brand & Ontruiming en Eerste Hulp. Hiermee kun je jezelf als ZZP’er onderscheiden, vooral omdat BHV voor zorginstellingen een belangrijk en actueel onderwerp is.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.