Koudwatervrees

Tegenwoordig horen wij steeds vaker en zien wij steeds meer posts op de social mediakanalen van mensen die vrijwillig het koude water ingaan, dan wel in een (ijs)bad, dan wel in open water. Vaak vanuit de overtuiging van de gezondheidsvoordelen die eraan gekoppeld worden. Maar let wel het uitvoeren van deze activiteit is niet zonder gevaar. Weet jij nog wat je moet doen met iemand die onderkoelingsverschijnselen heeft?

Voordat we graag een stukje theorie uit onze cursussen onder de aandacht brengen, willen we eerst aangeven dat we absoluut niet voor of tegen deze ontwikkeling zijn. Wij willen benadrukken dat het belangrijk is als je jezelf gaat onderdompelen in koud water om het rustig op te bouwen en het nooit alleen te doen.

Dan, mocht het toch een keer niet goed gaan, hoe herken je onderkoeling? Vaak vragen we aan iemand of diegene het koud heeft als we blauwe lippen zien en iemand horen klappertanden. Als dit de situatie is ben je nog op tijd. We spreken van een lichte onderkoeling als iemand controleerbaar rilt, een snelle en oppervlakkige ademhaling heeft die steeds langzamer wordt, en iemand kan een beetje moe en suf zijn. We spreken van een ernstige onderkoeling als iemand stopt met rillen en klappertanden, het bewustzijn daalt en het slachtoffer verminderde reflexen heeft en in dit geval kan de persoon zelfs wat stijf worden.

Het is belangrijk om dit onderscheid te maken omdat er verschillende acties van je verwacht worden. Is je vriend, partner of wie dan ook licht onderkoeld geraakt tijdens het onderdompelen zorg dan dat deze persoon niet verder afkoelt door middel van dekens en verplaats hem of haar naar een warmere omgeving, biedt daar een warm drankje aan. Mocht je de symptomen van lichte onderkoeling te laat hebben erkend en is er sprake van ernstige onderkoeling dan moet je gelijk 112 bellen en zorgen dat het slachtoffer niet verder afkoelt. Dus aan de gang met dekens, jassen, handdoeken et cetera. Het is belangrijk dat je in dit geval niks te drinken (en/of eten) aanbiedt en dat je het slachtoffer ook niet verplaatst. Bij twijfel tussen een lichte of een ernstige onderkoeling geldt geen drinken en/of eten geven en zeker niet verplaatsen

Wij wensen eenieder veel plezier die dit doet en vergeet niet, veiligheid eerst.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.