Wat zijn de taken van een ploegleider BHV?

Heeft je onderneming meerdere BHV’ers aangesteld? Dan is het een goed idee om één of zelfs meerdere ploegleiders aan te stellen. De ploegleider BHV heeft naast het waarborgen van de veiligheid ook een coördinerende rol. De taken van een ploegleider:

  • Zorgen voor naleving van de juiste protocollen
  • Een groep BHV’ers aansturen
  • Effectief communiceren
  • De juiste informatie verzamelen en prioriteren
  • Evalueren na afloop van de calamiteit

 

Vereiste skills voor een ploegleider BHV

De ploegleider BHV heeft een belangrijke coördinerende rol. Voor deze taak is communicatie, organisatietalent en het goed omgaan met protocollen nog belangrijker dan voor een BHV teamlid. De ploegleider toont leiderschap, stuurt aan en geeft de nodige feedback om een calamiteit snel en efficiënt op te lossen. Als ploegleider BHV is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele situatie in een bedrijf, denk aan de verschillende ruimtes en bezetting.

 

Wat zijn de benodigde vaardigheden van een ploegleider BHV?

Het is belangrijk dat de ploegleider BHV binnen een bedrijf goede leiderschaps- en organisatieskills heeft. Hij of zij weet een team aan te sturen en hoe te handelen in stressvolle situaties. Deze vaardigheden zijn essentieel om het team effectief te leiden en instructies duidelijk over te brengen. Een ongeval of calamiteit komt immers altijd onverwacht. Medewerkers en gasten dienen te vertrouwen op een BHV team dat snel en adequaat de situatie onder controle heeft.

 

Is het verplicht om een ploegleider BHV te hebben in de organisatie?

Volgens de Arbowet heeft iedereen recht op veilige en gezonde werkomstandigheden. Een goede bedrijfsveiligheid en het aanstellen van BHV’ers is daarom belangrijk voor iedere onderneming. Een ploegleider is niet wettelijk verplicht, maar voor goede communicatie en snel handelen bij calamiteiten zeker aan te bevelen. De veiligheid van medewerkers en gasten is immers een belangrijke taak van een organisatie en BHV’ers.

 

Opleiding en training voor ploegleiders BHV

De taak van ploegleider BHV neemt extra verantwoordelijkheden met zich mee. SBN biedt daarom een aparte cursus aan voor ploegleider BHV. Deelnemers van de cursus zijn reeds in het bezit van een geldig BHV diploma. Tijdens de vervolgcursus ligt er extra nadruk op de benodigde skills van een ploegleider BHV. De lesstof wordt online via E-learning behandeld, waarna er één praktijkdag volgt. Tijdens de praktijkdag leggen de deelnemers een examen af. Na het behalen ontvangen de cursisten het NIBHV Basisdiploma Ploegleider BHV.

Al onze BHV cursussen zijn gecertificeerd door het NIBHV. Hiermee weet je zeker dat jouw werknemers worden opgeleid met de hoogste maatstaven van kwaliteit.

Net als voor iedere BHV’er is het van belang om regelmatig te trainen en kennis omtrent BHV op peil te houden. Door het jaarlijks volgen van de Ploegleider BHV Herhalingscursus blijft de kennis up-to-date.

 

Ploegleider BHV cursus meteen regelen

Vind je het belangrijk dat de BHV’ers in jouw organisatie als team opereren en worden aangestuurd door een bekwame ploegleider? Investeer dan in een competente, bekwame ploegleider die elke noodsituatie de baas is! Vooral in een grote organisatie is de rol van BHV ploegleider essentieel.

Neem contact op met SBN voor meer informatie of regel direct de cursus Ploegleider BHV.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.