Waarom is praktijktraining onmisbaar voor BHV?

Een bedrijfshulpverlener die in theorie weet wat te doen bij brand, evacuatie of een medische noodsituatie, heeft in de praktijk vaak te maken met andere variabelen. Onder druk handelen is anders dan een handleiding lezen. Door praktijktrainingen op te nemen in een BHV-cursus, krijgen BHV’ers de kans om realistische situaties te oefenen en fouten te maken zonder ernstige gevolgen. Zo ontwikkelen ze zelfvertrouwen en de benodigde vaardigheden om in een echte noodsituatie kalm en effectief te reageren.

 

5 voorbeelden waarom praktijkervaring belangrijk is

Praktijkervaring stelt BHV’ers in staat om theorie om te zetten in actie, zodat zij beter voorbereid zijn op realistische noodsituaties. Deze 5 voorbeelden laten zien waarom:
 

1. Reageren op een onverwachte situatie

Tijdens praktijktrainingen worden BHV’ers getraind om te reageren op onverwachte gebeurtenissen, zoals het simuleren van een hartaanval bij een slachtoffer terwijl tegelijkertijd andere onvoorspelbare omstandigheden, zoals paniek of drukte, ontstaan. Dit helpt hen om alert en flexibel te blijven. In de praktijk kan een theoretische oplossing anders uitpakken dan verwacht; door praktijkervaring leren BHV’ers zich snel aan te passen aan de situatie.

 

2. Effectief samenwerken onder druk

In een noodsituatie is samenwerking tussen BHV’ers essentieel. Tijdens praktijktrainingen oefenen zij samen diverse scenario’s, zoals het blussen van een beginnende brand of het bieden van hulp aan een slachtoffer in noodsituaties. Bij incompany trainingen kan ook het veilig evacueren van een pand worden geoefend, omdat hierbij de specifieke kenmerken van het gebouw en de organisatie in acht worden genomen. Door samen te trainen, leren BHV’ers elkaars sterke punten kennen en ontdekken ze hoe ze elkaar het beste kunnen aanvullen, wat in een echte situatie tijd kan besparen en levens kan redden.

 

3. Leren omgaan met paniek en stress

Een noodgeval kan bij omstanders en slachtoffers heftige emoties veroorzaken. Tijdens een praktijktraining leren BHV’ers hoe ze effectief kunnen handelen in emotioneel beladen situaties. Er wordt aandacht besteed aan technieken om kalm te blijven en een situatie overzichtelijk te houden. Door deze training zijn BHV’ers beter voorbereid om zowel zichzelf als anderen te ondersteunen wanneer dat nodig is.

 

4. Realistisch oefenen met noodapparatuur

Tijdens een praktijkdag oefen je realistische noodsituaties.In het geval van een echte calamiteit moet een BHV’er niet alleen weten wat te doen, maar ook kunnen handelen onder druk. Dit kan enkel door praktische ervaring – door de hitte van een brand te voelen of het juiste gevoel te krijgen voor een reanimatie. Kijken naar een video is simpelweg niet genoeg. Ook het gebruik van bijvoorbeeld een AED of brandblusser kan complex zijn als je dit enkel uit een boek hebt geleerd. Tijdens een praktijkcursus krijgen BHV’ers de kans om deze apparatuur in een gecontroleerde omgeving te gebruiken. Hierdoor zijn ze sneller en effectiever in een noodsituatie, omdat ze precies weten wat ze kunnen verwachten en hoe de apparatuur werkt.

 

5. Tijdig herkennen van risicovolle situaties

Een BHV’er die praktijkervaring heeft, herkent eerder subtiele signalen van een naderend gevaar, zoals een gaslucht of een brandgevaarlijke situatie. In een cursus met praktijktraining leren BHV’ers signalen herkennen en direct te handelen om een situatie te de-escaleren.

Praktijktraining maakt een groot verschil voor bedrijfshulpverleners. Door deze trainingen voelen BHV’ers zich beter voorbereid en zelfverzekerder om in te grijpen wanneer dit nodig is. De praktische ervaring die ze opdoen tijdens een training helpt hen om sneller, efficiënter en beter te reageren op onverwachte situaties en effectief samen te werken. Van groot belang voor de hulpverleners en de slachtoffers. Want uiteindelijk gaat het om mensenlevens en die zijn te kostbaar om aan het toeval over te laten.

 

Volg nu een BHV training

Bij SBN geloven we dat kwalitatieve praktijktrainingen onmisbaar zijn voor een goede voorbereiding op noodsituaties. Daarom worden onze cursussen gegeven door gecertificeerde docenten in kleine groepen, zodat elke deelnemer voldoende aandacht krijgt. Deze aanpak zorgt ervoor dat BHV’ers het vertrouwen ontwikkelen om daadkrachtig te handelen in noodsituaties.

Ben je geïnteresseerd in een BHV cursus voor jouw bedrijf en klaar om het verschil te maken? Bekijk ons cursusaanbod!