Waarom is veiligheid op de werkvloer belangrijk?

Het aantal geregistreerde arbeidsongevallen met ernstig letsel is bijna 4.000 per jaar. Dit komt neer op honderden ongevallen per maand waarbij er sprake is van een ziekenhuisopname, blijvend letsel of een dodelijke afloop. Een veilige werkomgeving kan dergelijke situaties voorkomen, mits de daarvoor geldende wetten en regelgeving goed worden opgevolgd.

Zo dient elk bedrijf ten minste één preventiemedewerker aan te stellen volgens de Arbowet. Daarnaast is het verplicht om een BHV team samen te stellen met bekwame BHV’ers die weten hoe zij moeten handelen bij calamiteiten. Hiermee worden risico’s eerder getraceerd en mogelijk leed voorkomen. Je leest op deze pagina meer over de BHV verplichting voor bedrijven. Ook betreft het inventariseren van risico’s en het naleven van veiligheidsnormen gelden er verschillende wetten en regels.
 

1. Voorkom ongelukken met een grondige Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Voorkomen is beter dan genezen, gaat zeker op voor risico’s op de werkvloer. In een RI&E – vaak uitgevoerd door een preventiemedewerker – identificeer je potentiële risico’s en gevaarlijke situaties binnen een werkomgeving. De risicoanalyse omvat veel aspecten; van een grondige inspectie van de werkplek tot het documenteren en classificeren van de gevaren. Vervolgens worden er maatregelen, handleidingen en checklists opgesteld om de risico’s te elimineren of beperken. Een goede evaluatie en monitoring van de maatregelen is daarbij van cruciaal belang.

Wij helpen onze klanten ieder jaar met het opstellen van bedrijfsspecifieke RI&E plannen. Wil je meer weten, kijk dan even op deze pagina.

 

2. Zorg voor bewustwording onder medewerkers

Zijn jouw medewerkers zich bewust van risico’s op de werkvloer? Weten ze wat zij moeten doen in geval van calamiteiten of een werkgerelateerd ongeval? Zijn er altijd BHV’ers aanwezig? Naast bekwame collega’s die zijn getraind voor dergelijke situaties, kan het in praktijk vrij chaotisch worden of kan er paniek ontstaan. Duidelijke veiligheidsinstructies, een noodplan en regelmatige (ontruimings)oefeningen zijn daarom verstandig. Ook het geven van voorlichting en toezicht houden op de naleving draagt bij aan de bewustwording onder medewerkers. Door het laten inzien van risico’s voelen medewerkers zich betrokken bij de organisatie. Een cultuur waarin mensen zich veilig voelen, zowel op de werkvloer als met elkaar, draagt bij aan een veilige werkomgeving.

 

3. Stimuleer een cultuur van veiligheid

Met de bovenstaande tips bevorder je een cultuur van veiligheid waarin veilig werken de norm is en waarin werknemers zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen veiligheid en die van hun collega’s. Moedig collega’s aan om veiligheid als gedeelde verantwoordelijkheid te zien en maak trainingen en informatieoverdracht onderdeel van de bedrijfscultuur, zonder een angstcultuur te creëren. Het serieus nemen van mogelijke risico’s – en hierop voorbereid zijn – maakt medewerkers alerter. Laat ook als werkgever zien hoe betrokken je hierbij bent.

 

4. Houd de werkplek schoon en georganiseerd

Veel (kleine) ongelukken op de werkvloer gebeuren doordat deze niet schoon of opgeruimd is. Denk aan voedselvergiftiging of het struikelen over rommel en obstakels. Houd gangpaden en nooduitgangen vrij van blokkades en zorg voor een goede opslag van materialen en gereedschappen. Stimuleer werknemers om hun werkplek netjes te houden.

 

5. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van de veiligheidsprocedures, zoals het omgaan met gevaarlijke stoffen en het correct gebruiken van apparatuur. Dit geldt ook voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zoals gehoorbescherming, veiligheidsbrillen en -schoenen, helmen en handschoenen. In Nederland is het volgens de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om PBM te gebruiken bij bepaalde werkzaamheden. Zorg er daarom voor dat medewerkers dit weten en hoe zij deze moeten gebruiken, reinigen en opbergen. Dit kan in de vorm van regelmatig trainen of het opstellen van een PBM-beleid.

 

6. Onderhoud apparatuur en machines regelmatig

Machines die goed onderhouden worden, werken langer en naar verwachting. Machines die regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden, zijn minder vatbaar voor defecten die kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Slecht functionerende apparatuur kan onverwachte bewegingen maken, onderdelen kunnen losraken of systemen kunnen oververhit raken, wat allemaal kan resulteren in ernstige verwondingen. Wanneer machines in optimale staat verkeren, presteren ze voorspelbaar en volgens specificaties. Bovendien treedt er minder slijtage op waardoor de levensduur van het apparaat wordt verlengd. Nog een kostenaspect: door consequent onderhoud, tijdige keuringen en controles voldoet apparatuur aan de vereiste standaarden en worden boetes vermeden.

 

7. Blijf op de hoogte van veiligheidsvoorschriften en wetgeving

In Nederland zijn er diverse wetten en regels met als doel bedrijfsveiligheid te waarborgen. De Arbowet vormt de basis van de Nederlandse wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden en bedrijfsveiligheid. De wet verplicht werkgevers om een veilige en gezonde werkplek te bieden en richt zich op het voorkomen van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Onderdeel van de wet zijn bijvoorbeeld een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), het aanstellen van preventiemedewerkers en BHV’ers.

De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt toezicht op de naleving van de Arbowet en aanverwante regelgevingen. Ze voert inspecties uit, onderzoekt arbeidsongevallen en kan boetes opleggen bij overtredingen. Meer informatie over regels omtrent arbeidsomstandigheden vind je onder meer op de site van de Rijksoverheid. Onze gecertificeerde cursussen zijn toegespitst op de actuele wet- en regelgeving.

 

Neem de volgende stap voor bedrijfsveiligheid

Wil je na het lezen van deze tips de bedrijfsveiligheid in jouw organisatie verbeteren? SBN biedt verschillende BHV cursussen en incompany trainingen aan voor een veilige werkvloer. Ook adviseren wij je graag over RI&E plannen.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.