Vraag & antwoord
De meest gestelde vragen over SBN cursussen en trainingen:
- Worden de cursussen van SBN afgesloten met een officieel examen?
De cursussen van SBN worden meestal afgesloten met een erkend NIBHV of Oranje Kruis examen. Bij voldoende resultaat ontvangt u een officieel NIBHV of Oranje Kruis diploma met een legitimatiepas.
In het geval van een herhalingscursus ontvangt u een certificaat.
- Moet ik zelf het examen aanvragen?
Bij de mondelinge cursussen zorgt SBN ervoor dat u wordt aangemeld voor het examen. Alleen bij de schriftelijke zelfstudiecursussen dient u zorg te dragen voor uw eigen examenaanmelding. U ontvangt van SBN de benodigde exameninformatie.
- Is het cursusgeld inclusief lesmateriaal?
Ja, de getoonde cursuskosten zijn inclusief inschrijfgeld, lesmateriaal, dagarrangement(en) en examen/certificeringskosten, maar excl. btw.
- Ben ik als werkgever verplicht BHV'ers in dienst te hebben?
Ja, in de wet staat dat u verplicht bent om BHV\'ers in dienst te hebben. Wanneer u maar één werknemer in dienst hebt, hoeft dit echter niet i.v.m. de eigen redzaamheid. Voorwaarde is wel dat er geen andere mensen in het bedrijf aanwezig zijn, zoals klanten of schoonmakers.
- Hoeveel BHV'ers moet ik in mijn bedrijf hebben?
De wet zegt dat er voldoende BHV\'ers aanwezig moeten zijn. Dit is afhankelijk van de risico\'s in een bedrijf. Tweede voorwaarde is dat er te allen tijde BHV\'ers aanwezig moeten zijn. Een bedrijf is namelijk ook verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van bijvoorbeeld bezoekers, patiënten, leerlingen of klanten die in het bedrijf komen. Daarom adviseert SBN om één op de tien medewerkers op te leiden tot BHVer, afhankelijk van de verplichte Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).
- Ik heb al een EHBO-diploma, moet ik toch de gehele basis BHV of herhalingscursus BHV volgen?
Ja, helaas moet u de gehele cursus BHV volgen. Voordeel is dat u alvast een voorsprong heeft op de rest van de cursisten.
- Hoe vaak moet een Bedrijfshulpverlener op herhaling?
In de wet staat dat u de deskundigheid en ervaring op het gebied van BHV op niveau moet houden. Dit dient ook geregistreerd te worden. Het exameninstituut NIBHV stelt als eis dat de Herhalingscursus één keer per jaar gevolgd moet worden. De diploma\'s, certificaten en de legitimatiepassen hebben daarom een geldigheidsduur van één jaar.
- Ben ik verplicht om een AED-apparaat in mijn bezit te hebben?
Nee, dat bent u niet. Het is alleen wel verstandig om het AED-apparaat binnen uw bedrijf te hebben. De AED vermeerdert namelijk de overlevingskansen van een persoon die een circulatiestilstand heeft. Binnen drie minuten heeft het slachtoffer meer dan 70% kans op overleven. Elke minuut later neemt de overlevingskans met maar liefst 10% af! Dus hoe sneller er gereanimeerd kan worden met de AED, hoe groter is de kans van overleven.
- Is de cursus B-VCA hetzelfde als de cursus VOL-VCA?
Nee, de cursus B-VCA is bedoeld voor alle operationele medewerkers binnen een bedrijf, terwijl de cursus VOL-VCA bestemd is voor alle leidinggevenden van het bedrijf.
- Hoe kom ik heel snel aan het B-VCA of VOL-VCA diploma?
De snelste manier om een diploma te behalen, is om via SBN de schriftelijke thuiscursus B-VCA of VOL-VCA te bestellen. Zodra wij de betaling voor het lespakket ontvangen hebben, sturen wij u het lesmateriaal toe. Hierbij zit ook een aanmeldingskaart voor het examen. Mits er plaats is, kunt u al na drie weken examen doen.