Een Risico-Inventarisatie & Evaluatie lastig?
We geven het woord aan Frank Klein Koerkamp. Al sinds 2001 is Frank werkzaam in de wereld van Bedrijfshulpverlening. Frank is Docent bij SBN, Brand Preventiemeester en zowel Middelbaar Veiligheidskundige als Hoger Veiligheidskundige.
Van 12 t/m 16 juni vindt de week van de RI&E plaats. Het doel van deze week is Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) onder de aandacht te brengen bij bedrijven.
Wist u dat:
- Er jaarlijks in Nederland ongeveer 220.000 medische behandelingen plaatsvinden door ongevallen op het werk.
- Zo'n 70 bedrijfsongevallen een dodelijke afloop hebben!
- De geschatte kosten meer dan 4 miljard (!) euro bedragen.
Elke werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat de werknemers veilig en gezond kunnen werken. Dit lijkt een hele klus en dat is het ook! De tijd die u hiermee kwijt bent, wilt u liever anders besteden; namelijk aan de werkzaamheden in uw bedrijf. De verantwoordelijkheid voor een werkplek die voldoet aan de wettelijke normen ligt primair bij de werkgever. Tevens moet de werkgever ervoor zorgen dat de wettelijke doelvoorschriften worden nageleefd. Hoe de doelen worden bereikt, mag de werkgever zelf bepalen. Maar waar moet u als werkgever beginnen? Op www.rie.nl kunt u informatie en tools vinden om een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op te stellen. Het blijkt dan nog steeds erg lastig om op de juiste wijze alles af te werken. Een RI&E is méér dan alleen een vragenlijst invullen. De juiste route is: Willen, Weten, Wegen, Werken, Waken. De veiligheidsdeskundigen van SBN kunnen hierbij de helpende hand bieden en het een stuk minder lastig maken. Samen zorgen we voor een passende RI&E. U bepaalt per stap waar wij u moeten bijstaan. Wilt u een gedeelte zelf doen of liever de gehele RI&E uitbesteden? Uiteraard kunnen we dat in een gesprek toelichten en u gelijk een goed voorstel doen.
Willen:
Als eerste moet er een beleidsverklaring worden opgesteld. Hierin wordt aangegeven dat de werkgever zijn uiterste best zal doen om een goede werkgever te zijn, met alle mogelijke middelen. Dit beleidsstuk is de basis van het Arbobeleid in uw bedrijf.
Weten:
De risico's van de arbeidsomstandigheden moeten in beeld worden gebracht, dit gebeurt met de Risico Inventarisatie.
Wegen:
Zodra alle risico's in beeld zijn gebracht, wordt middels een evaluatie daar een prioriteit aan gekoppeld. De zaken met de hoogste risicoscore moeten als eerste worden aangepakt.
Werken:
Alle tekortkomingen worden in een Plan van Aanpak gezet. Dit is het zogenaamde werkdocument. In het P.v.A. komen de actie punten te staan, maar ook de termijn waarin het probleem moet zijn opgelost, de verantwoordelijke(n) en eventueel het benodigde budget.
Waken:
Het levend houden van uw arbobeleid is een continu proces. Zodra de stappen in het Plan van Aanpak zijn doorlopen, begint het eigenlijk weer van voren af aan. Er kunnen b.v. nieuwe werkzaamheden gestart zijn of de wetgeving is mogelijk veranderd. Ook kan intern het streven zijn om het arbobeleid naar een hoger plan te brengen.
Wij verzorgen ook maatwerk en indien nodig, de toetsing van de RI&E door een kerndeskundige.
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 0162-466055