Opleiden en oefenen is cruciaal voor elke BHV organisatie
Hoe u de taken ook verdeelt, uitgangspunt is dat de opleiding van uw BHV’ers aansluit bij de gekozen taakverdeling én bij de zogenoemde restrisico’s en de scenario’s die daaruit voortvloeien. Het NIBHV adviseert daarom een minimale jaarlijkse herhaling als norm aan te houden. Dit is ook een vuistregel van Inspectie SZW. Zorg dat uw BHV’ers competent zijn en blijven. Dat is vooral belangrijk, omdat zij tijdens de dagelijkse werkzaamheden geen routine opdoen met de BHV taken. BHV’ers handelen alleen als er een incident is en moeten deze vaardigheden over het algemeen onverwacht en zonder tijdsverlies uitvoeren.
Oefenen:
- Door regelmatig te oefenen kunnen uw BHV’ers hun vaardigheden op peil houden en raken ze beter vertrouwd met hun BHV taken. Tijdens een oefening doen ze ervaring op met ontruimingsprocedures en met vaardigheden op het gebied van Eerste Hulp en Brandbestrijding & Ontruiming.
- Ook voor de niet BHV’ers binnen uw organisatie is regelmatig oefenen belangrijk. Door te oefenen weet elke medewerker wat er bij een ontruiming van hem of haar verwacht wordt, waar de veilige vluchtroutes zijn en hoe je die snel kunt benutten. Bijkomend voordeel: BHV’ers merken hoe de aanwezige personen op een incident reageren.
Een oefening is tenslotte een prima manier om erachter te komen of de ontruimingsprocedures en BHV materialen op orde zijn. Tijdens de evaluatie van een oefening komen eventuele gebreken doorgaans vanzelf aan het licht. En kunnen er afspraken gemaakt worden over de te nemen maatregelen (wie, wat en wanneer).
Bron: NIBHV
Opleiden:
Wij adviseren om elk jaar een herhalingscursus BHV te volgen.
SBN bepaalt elk jaar een nieuwe thema voor de Herhaling BHV cursus.
Voor 2017/2018 is dit Aanslagen en Terrorisme…wat als?